Knekking av ledd! Farlig?

Oppdatert: jan. 27

I denne artikkelen skal jeg svare på om det å bli "knekt" av kiropraktoren er trygt, forklare hva som skjer når kiropraktoren knekker ledd samt gi deg innblikk i noen andre behandlingsalternativer kiropraktoren bruker.

Hva vil det si å knekke et ledd?

Manipulasjon er også kalt knekking av ledd og innebærer at kiropraktoren bruker hendene til å levere et raskt “dytt” på et bestemt segment i ryggen eller nakken, for å gjenopprette riktig bevegelse. Man hører ofte en “knekkelyd” når kiropraktoren knekker et ledd. Knekkelyden kommer av at det oppstår vakum i leddet og at luftboblen frigjøres - litt som å klemme på bobleplast.


Er det trygt? Det er gjort flere studier på dette og konklusjonen er at det er ekstremt trygt, med betydelig mindre bivirkninger enn medisiner eller kirurgi som brukes til å behandle liknende forhold. (1) Se referanser nederst i innlegget.


Nyere omfattende forskning viser også at manipulasjon er et effektivt behandlingsalternativ (2,3) for: Tennis albue, plantar fascitt, smerter i kne, slitasjegikt i hofte og kne, akutte ryggsmerter, kroniske ryggsmerter, hodepine og migrene, smerter i mellom skulderbladene og frossen skulder.Hva skjer når leddene mine blir knekt? Virker det?

Det er flere teorier på dette men de to teoriene det er mest forskning bak er som følger:

1: Knekking av et ledd aktiverer mekanoreseptorer og proprioseptorer i hjernen, dette fører til en hypoalgesic effekt.

Hypoalge... hva? Når du som pasient blir knekt, sendes det glade beskjeder til hjernen som resulterer i mindre smerte.


2: Manipulasjon aktiverer nedadgående inhibitoriske smertebaner i gjennom periaqueductal grey regionen i midthjernen, noe som resulterer i smertelindring

Enklere forklart: Knekking aktiverer hemmende nervebaner i hjernen. Disse hemmende signalene sendes til området og fører til at du får mindre smerter.


Alternativer til å knekke ledd

Aktivator

Denne metoden er veldig mild, det er en håndholdt enhet som gir en kontrollert og rask skyvekraft, ganske lik manipulasjon bare med mindre kraft. Den er derfor ideell for barn og eldre, samt mindre ledd som de i ribbeina og kjeven. Drop

Pasienten ligger på en spesialbenk med bevegelige deler som kan bevege seg i vertikalt plan. Kiropraktoren anvender et raskt “dytt” og dropping av den bevegelige delen gir en lettere justering uten vridning av pasient - denne teknikken anvendes ofte på eldre pasienter.


SOT Denne teknikken brukes ofte på gravide. Man legger kile/blokker under bekkenet for å la tyngdekraften sette bekkenet på plass. Dette tar ofte flere minutter.

Referanser

  • The Effectiveness and Cost Effectiveness of Chiropractic Management of Low-Back Pain (The Manga Report). Pran Manga and Associates (1993) – University of Ottawa, Canada.

  • Effectiveness of manual therapies: the UK evidence report Gert Bronfort, Mitch Haas, Roni Evans, Brent Leininger and Jay Triano Chiropractic & Osteopathy 2010, 18:3 doi:10.1186/1746-1340-18-3

  • Clinical practice implications of the Bone and Joint Decade 2000-2010 Task Force on Neck Pain and Its Associated Disorders: from concepts and findings to recommendations. Guzman J, Haldeman S, Carroll LJ, et al. Spine 2008;33(4 Suppl):S199-213

  • Ian Kennedy (2015) A cross-sectional postal survey of musculoskeletal physiotherapists’ opinions towards the published theory of cervical spine manipulation, International Musculoskeletal Medicine, 37:1, 1-11, DOI: 10.1179/1753615415Y.0000000002110 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Gratis øvelser for kink i nakken
Send inn din E-post for å laste ned

Om Klinikken

Lauren Emily kiropraktikk er en kiropraktor klinikk i oslo sentrum drevet av Dr. Lauren Emily. DC. Hun brenner for yrket og har som mål å hjelpe deg ut av smerten tilbake til full funksjon. Om du ser etter en kiropraktor i Oslo, hjelper Lauren deg gjerne.

Visste du at en kiropraktor er primærkontakt for muskel og skjelettlidelser? Det vil si at du ikke trenger henvisning for å komme til oss. Kiropraktoren kan sykemelde, skrive henvisninger til spesialister samt henvise deg til billeddiagnostikk.

Les mer

Usikker på om vi kan hjelpe?

Er du usikker på om vi kan hjelpe deg? Ring oss eller chat med oss, så skal kiropraktoren svare så godt hun kan.  

Oslo sentrum

Kiropraktorklinikken ligger ved Grensen 9A i Oslo sentrum, noen få minutters gange fra Stortinget og Nationaltheatret. For å komme inn til oss ringer du på "Dylan studio", går opp trappen og til venstre. 

Kommer du utenbys fra anbefaler vi deg å finne nærmeste Tbane stasjon i Oslo og ta banen til enten stortinget eller nationaltheatret. Det er kort gåavstand fra begge stopp

Lauren Emily Kiropraktikk

Grensen 9A
0159 Oslo

kiropraktor oslo reviews.png

Finner du ikke en tid som passer? Ring eller chat for raskt svar. Du kan også sende inn et kontaktskjema så skal vi prøve å finne en løsning

Vi har telefonvakt fra mandag til fredag 08.00 - 20.00
Telefonvakt på Lørdag og søndag fra 08.00 - 14.00
Tar vi ikke telefonen? Legg igjen en bekjed, vi ringer deg opp igjen.

Vi følger Covid-19 retningslinjer

Gebyrfri avbestilling må skje senest 24 timer før din neste avtale

  • Facebook
  • Instagram